office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Avocatul suspectului

Avocatul suspectului

Un prim pas in aparitia si dezvoltare societatii a fost elaborarea normelor juridice, forma actuala a acestora ingloband istorie, initiativa sociala, valori si dorinta de constructie, dorinta care astazi este materializata prin functionarea normelor juridice printr-un sistem organizat, corelat la nivel national si supranational.

Vorbind despre normal penala, aceasta are la baza reactia sociala impotriva factorilor perturbatori, ajungand a isi atinge finalitatea prin intermediul dreptului institutiilor functionale ale procedurii penale.

Purtand discutia asupra notiunii de suspect, in incercarea de a face o traducere inteligibila publicului larg, putem admite ca in momentul in care o persoana dobandeste calitatea de suspect intr-un proces penal, in privinta sa este ridicat un semn de atentionare (de intrebare) ca fiind un factor perturbator pentru valorile sociale pe care legea le ocroteste.

Din punct de vedere juridic, complet, si absolut relevant, art. 77 al codului de procedura penala ne prezinta suspectul ca fiind ”persoana cu privire la care, din datele si probele existente in cauza, rezulta banuiala rezonabila ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

De la  momentul dobandirii calitatii de suspect, orice persoana trebuie sa demonstreze o atitudine de maxima diligenta si prudenta in ceea ce priveste exercitarea drepturilor sale, si a valorificarii intereselor pe cale le poseda.

Complexitatea cadrului penal actual impune de cele mai multe ori ca o persoana sa acceseze servicii juridice de specialitate, asfel avocatul suspectului jucand un rol determinant in finalitatea pe care o poate avea un proces penal in ceea ce il priveste pe acesta.

Legiuitorul a prevazut in art. 89 din Codul de Procedura Penala dreptul suspectului sau inculaptului  de a fi asistat de unul sau mai multi avocati in tot cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara si al judecatii, si, de asemenea a instituit obligativitatea organelor judiciare de a aduce la cunostinta acest drept tocmai in baza importantului rol pe care il are avocatul suspectului.

Art. 92 din Codul de Procedura Penala pevede si reglementeaza drepturile avocatului suspectului si inculpatului:

1)     In cursul urmaririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala cu exceptia:

a)     Situatiei in care se utilizeaza metodele speciale de supraveghere ori cercetare prevazute in cap. IV din titlul IV;
b)     Perchezitiei corporale sau a vehiculelor in cazul infractiunilor flagrante;

2)     Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemnea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces verbal.

3)     Lipsa avocatului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala sau a audierii, daca exista dovada ca acesta a fost incunostintat in conditile alin. (2).

4)     Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri si memorii;

5)     In cazul efectuarii perchezitiei domiciliare, incunostiintarea prevazuta la alin (2) se poate face si dupa prezentarea organului de urmarire penala la domiciliul persoanei ce urmeza sa fie perchezitionata;

6)     In cazul in care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent si la efectuare unui act de urmarire penala, se face mentiunea despre acesta si despre eventualele obiectiuni formulate iar actul este semnat si de avocat.

7)     In cursul procedurii de camera preliminara si in cursul judecatii, avocatul are dreptul sa consulte actele dosarului, sa il asiste pe inculpat, sa exercite drepturile procesuale ale acestuia, sa formuleze plangeri, cereri, memorii, exceptii si obiectiuni.

8)     Avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa beneficieze de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatire si realizarea unei aparari efective.

Intreaga activitate a organelor judiciare in ceea ce priveste o speta este cuprinsa in dosarul cauzei, intocmit in mod minutios conform regulilor procedurale. In acest sens, asistam la o consolidare a dreptului la aparare, prin posibilitatea suspectului sau inculpatului de a consulta dosarul de urmarire penala in vederea formarii unei imagini asupra situatiei de fapt si de drept in care acesta se gaseste.

Cu toate acestea, realitatea facto-juridica este in cele mai multe cazuri perceputa in mod subiectiv si distorsionat de catre persoanele care nu poseda cunostinte si experienta practica, avocatul suspectului fiind insa in masura a vedea dincolo de aspectele procedurale, de a traduce si actiona in scopul protejarii drepturilor si intereselor sale, desigur, respectand un protocol riguros in ceea ce priveste confidentialitatea relatiei client-avocat, confidentialitate ce se prezinta atat ca un drept ce nu comporta limitari, cat si ca o obligatie profesionala.

Alegand sa va adresati unui avocat specializat in drept penal beneficiati implicit de o abordare tactica personalizata corespunzatoare obiectivelor pe care alegem sa le stabilim impreuna cu clientii nostri, in spiritul dreptatii, respectului pentru profesie si lege.

”Nu regele e lege, ci legea este rege”, iar noi contribuim activ in transpunerea acestui principiu in speta dumneavoastra.