office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Avocat control judiciar

Avocat control judiciar

Pe parcursul mai multor ani de experienta am pus bazele unor proiecte ce reflecta indeaprope sintagma cea mai draga noua in modul de exercitare al profesiei, respectiv ”Nu regele e lege, ci legea este rege”.

De aceasta data, va facem cunoscut proiectul ”Avocat control judiciar”.

Un avocat control judiciar va pune la dispozitie tot ce trebuie sa stiti despre continutul acestei masuri preventive, regimul in care ea trebuie sa fie adusa la indeplinire, cu o larga concentrarea asupra drepturilor dumneavoastra si perioadei in care aceasta va fi incidenta asupra statutului pe care il posedati, dar si despre caile si modalitatile in care o asemenea masura poate fi contestata.

Conform codului de procedura penala masura preventiva a controlului judiciar poate fi dispusa daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune, si daca este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, a impierdicarii sustragerii suspectului sau inculpatului de la urmarirea penala, sau de la judecata, ori a prevenirii savarsirii unei alte infractuni.  In acest sens, un avocat control judiciar este in masura a aprecia daca sunt indeplinite conditiile de legalitate si de oportunitate cu privire la operativitatea controlului judiciar in ceea ce va priveste.

Art. 215. NCPP, continutul controlulAcțiuni admise (1), Acțiuni respinse (1), Referințe (1), Jurisprudență (6), Referințe în cărți (5)

(1) Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;

b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

(2) Organul judiciar care a dispus masura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

a) sa nu depaseasca o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decat cu incuviintarea prealabila a acestuia;

b) sa nu se deplaseze in locuri anume stabilite de organul judiciar sau sa se deplaseze doar in locurile stabilite de acesta;

c) sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;

d) sa nu se apropie de persoana vatamata sau de membrii familiei acesteia, de alti participanti la comiterea infractiunii, de martori ori experti sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar si sa nu comunice, direct sau indirect, pe orice cale;

e) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta;

f) sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;

g) sa se supuna unor masuri de control, ingrijire sau tratament medical, in special in scopul dezintoxicarii;

h) sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice;

i) sa nu conduca vehicule anume stabilite de organul judiciar;

j) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;

k) sa nu emita cecuri.

(3) In cuprinsul actului prin care se dispune luarea masurii controlului judiciar sunt prevazute in mod expres obligatiile pe care inculpatul trebuie sa le respecte pe durata acestuia si i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

(4) Supravegherea respectarii de catre inculpat a obligatiilor care ii revin pe durata controlului judiciar se realizeaza de catre institutia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus masura, in conditiile legii.

(5) Daca, in cadrul obligatiei prevazute la alin. (2) lit. a), s-a impus inculpatului interdictia de a parasi tara sau o anumita localitate, cate o copie de pe ordonanta procurorului ori, dupa caz, a incheierii judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata se comunica, in ziua emiterii ordonantei sau a pronuntarii incheierii, inculpatului, unitatii de politie in a carei circumscriptie locuieste si are interdictia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si organelor de frontiera, in vederea asigurarii respectarii de catre inculpat a obligatiei care ii revine. Organele in drept dispun darea inculpatului in consemn la punctele de trecere a frontierei.

(6) Institutia, organul sau autoritatea prevazute la alin. (4) verifica periodic respectarea obligatiilor de catre inculpat, iar in cazul in care constata incalcari ale acestora, sesizeaza de indata procurorul, in cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, sau instanta de judecata, in cursul judecatii.

(7) In cazul in care pe durata masurii controlului judiciar inculpatul incalca, cu rea-credinta, obligatiile care ii revin sau exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune inlocuirea acestei masuri cu masura arestului la domiciliu sau a arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege. Dispozitiile art. 212 alin. (3) – (6) se aplica in mod corespunzator.

(8) Procurorul care a luat masura poate dispune, din oficiu sau la cererea motivata a inculpatului, prin ordonanta, impunerea unor noi obligatii pentru inculpat ori inlocuirea sau incetarea celor dispuse initial, daca apar motive temeinice care justifica aceasta.
(9) Dispozitiile alin. (8) se aplica in mod corespunzator si in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii, cand judecatorul de camera preliminara ori instanta de judecata dispune, prin incheiere, la cererea motivata a procurorului sau a inculpatului ori din oficiu.

Un avocat control judiciar construieste relatia cu clientii intr-o nota deschisa si de colaborare, asigurand pentru fiecare dintre acestia o tactica juridica potrivita de natura a pune in valoare toate aspectele pozitie ale starii de fapt si de drept care va caracterizeaza.

Un avocat control judiciar reprezinta o modalitate de abordare rationala si diligenta a aspectelor juridice cu care va confruntati, si totodata o sansa de a directiona modul in care acestea vor influenta statutul social, personal, si profesional.