office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Profesionist in drept penal

Profesionist in drept penal

Parcursul pe care il defineste pentru dumneavoastra contactul cu legea penala se poate dovedi de foarte multe ori anevoios din cauza unei proceduri caracterizate printr-o tehnicitate pronuntata.

Ca practicieni cu experienta, trebuie sa recunoastem ca desi legiuitorul roman se doreste a fi un profesionist in drept penal pentru a asigura reusita reglementarii, uneori, normarea se realizeaza de catre un legiuitor cel putin atipic, iar destinatarii legii penale pot intampina serioase probleme in incercarea de a se apara, ori de a solutiona diferite conflicte.

In aceasta situatie, abordarea recomandabila este de a  contacta un avocat profesionist in drept penal, pentru ca prin experienta profesionala si cunoasterea temeinica a legii si nuantelor procedurale ale acesteia, sa puteti avea un parcurs procesual mult simplificat, cel putin din punct de vedere al eforturilor pe care trebuie sa le depuneti in mod personal.

Art. 5 din Noul Cod de Procedura Penala prevede ca organele judiciare au obligatia de a asigura pe baza de probe aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau inculpatului. In acest sens, organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoare cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului, iar respingerea sau necunosemnarea cu rea-credinta a probelor propuse in favoarea suspectului sau inculpatului se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului cod.

In spiritul articolului mai sus redat, consideram ca atat legiuitorul, cat si aparatorul dumneavoastra, ori cel care face parte din organele judiciare, trebuie sa fie un profesonist in drept penal, pentru ca orice veriga slaba din acest algoritm poate genera in ceea ce va priveste un tratament injust, ilegal, ce uneori poate avea consecinte ireparabile.

In sustinerea celor aratate, facem trimitere la art. 99 din Noul Cod de Procedura Penala, care prevede ca in actiunea penala sarcina probei apartine in principal procurorului, iar in actiunea civila, partii civile ori, dupa caz, procurorului care exercita actiunea civila in cazul in care persoana vatamata este lipsita de capacitate de exercitiu sau are capacitate de exercitiu restransa. Astfel, in cazul in care care sarcina probei incumba unei persoane ce nu este profesionist in drept penal, probabilitatea incalcarii principiului loialitatii administrarii probelor va creste in detrimentul dumneavoastra, iar aprecierea acestora va fi de asemenea defectuoasa.

Un avocat profesionist in drept penal va poate fi alaturi atat in cazul in care deja v-ati confruntat cu o asemenea situatie, cat si in spiritul preintampinarii unor astfel de evenimente negative.

Daca v-ati confruntat cu o abordare lipsita de profesionalism in ceea ce priveste administrarea probatoriului, un avocat profesionist in drept penal va poate administra in mod optim speta, urmarind pe de o parte a demonstra obtinerea probelor in mod nelegal, cat si excludere acestora, ele neputand fi folosite in procesul penal. De asemenea, probele derivate se vor exclude in cazul in care au fost obtinute in mod direct din probe obtinute in mod nelegal, si nu puteau fi obtinute in alt mod.

Aparatorul dumneavoastra, din oficiu, ori ales, poate fi un factor determinant in solutionarea conflictului de natura penala care va priveste. Asigurati-va ca acesta este un profesionist in drept penal!…. si asigurati-va ca este un avocat ales!