office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Avocatul inculpatului

Avocatul inculpatului

Incercand sa aducem in discutie subiectul evolutiei legislatiei penale in Romania, si tratand in special abordarea juridica in privinta pozitiei procesuale a inculpatului, admitem existenta unor aspecte de noutate care pe de o parte, vin in sprijinul sigurantei nationale asa cum este ea privita in sens larg – ca rezultat al activitatii de tragere la raspundere penala, iar pe de alta parte vin si in sprijinul  drepturilor si libertatilor persoanei care se regaseste in pozitie conflictuala cu legea penala.

Prin sintagma ”pozitie conflictuala” nu trebuie sa intelegem ca situatia inculpatului echivaleaza cu o abolire a prezumtiei de nevinovatie – acesta este un principiu care se va afla intotdeuna intr-o legatura indisolubila cu notiunea de justitie, si conform caruia orice persoana este considerata nevinovata pana la stablirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala.

Intelegem in schimb sa ne raportam la continutul art. 82 din Codul de Procedura Penala, care stabileste exact insemnatatea notiunii de inculpat: persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala, cand exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare si nici exercitarea acesteia.

Observam din ce in ce mai des receptivitatea justitiabililor de a apela la serviciile avocatiale in situatia in care intra in contact cu legea penala, lucru de altfel laudabil intrucat avocatul isi poate aduce clientul in situatii eficiente, potentand atuurile si diminuand riscurile la care s-ar expune printr-o abordare superficiala, ce s-ar transpune intr-o lezare a drepturilor si intereselor sale personale, profesionale, sociale – aspect de nimeni dorit.

Daca vorbim despre aspecte pozitive in tratamentul juridic al inculpatului,  Codul de procedura penala rezerva si un articol de reglementare a drepturilor recunoscute pentru avocatul inculpatului.

Redam in extras continutul art. 92 dupa cum urmeaza:

  • In cursul urmaririi penale, avocatul inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala cu exceptia:
  1. Situatiei in care se utilizeaza metodele speciale de supraveghere ori cercetare prevazute in cap. IV din titlul IV
  2. Perchezitiei corporale sau a vehiculelor in cazul infractiunilor flagrante
  • Avocatul inculpatului poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemnea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces verbal.
  • Lipsa avocatului inculpatului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala sau a audierii, daca exista dovada ca acesta a fost incunostintat in conditile alin. (2).
  • Avocatul inculpatului are de asemenea dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri si memorii.
  • In cazul efectuarii perchezitiei domiciliare, incunostiintarea prevazuta la alin (2) se poate face si dupa prezentarea organului de urmarire penala la domiciliul persoanei ce urmeza sa fie perchezitionata
  • In cazul in care avocatul inculpatului este prezent si la efectuare unui act de urmarire penala, se face mentiunea despre acesta si despre eventualele obiectiuni formulate iar actul este semnat si de avoat.
  • In cursul procedurii de camera preliminara si in cursul judecatii, avocatul are dreptul sa consulte actele dosarului, sa il asiste pe inculpat, sa exercite drepturile procesuale ale acestuia, sa formuleze plangeri, cereri, memorii, exceptii si obiectiuni.
  • Avocatul inculpatului are dreptul sa beneficieze de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatire si realizarea unei aparari efective.

Tot in virtutea evolutiei legislative in privinta pozitiei inculpatului si, implicit in pozitia pe care o are avocatul inculpatului, merita amintit dreptul de a consulta dosarul, care se prezinta sub forma unei puternice garantii a dreptului la aparare, jurisprudenta CEDO confirmand-o in mod repetat.

Potrivit legii penale, avocatului inculpatului are dreptul de studiu in ceea ce priveste actele dosarului, de a nota date sau informatii, precum si a obtine fotocopii ale continutului sau.

Desi dreptul de a consulta dosarul nu este un drept absout, nici inculpatul, dar nici avocatul inculpatului nu se pot confrunta cu restrictii sau limitari decat in cazuri exceptionale si pentru motive bine intemeiate.

Mai mult de atat, si  art. 94 alin. (7) al Noului Cod de Procedura Penala este instituit pentru a garanta dreptul la aparare. ”In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua la cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi la care avocatul participa.”

Iar pentru ca ”Nu regele e lege, ci legea este rege”, noi va putem ajuta sa faceti pasii potriviti spre o pozitie procesuala favorabila.