office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Ai nevoie de un mediator specializat în medierea infracțiunilor?

Mediator Autorizat Anghel va poate ajuta! Suna acum la +4 0788 434 000

Rolul avocatului in cauze penale

Cabinetul de Avocat Sorin Ovidiu Anghel si-a construit reputatia in jurul unei strategii de brand etice. Filosofia practicii noastre juridice, concentrata in jurul motto-ului „nu Regele e Lege, ci Legea este Rege”, atesta respectul pentru demnitatea legii in genere, dar si a principiilor si constantelor profesiei de avocat.

Activitatea noastra in zona penala isi ilustreaza traditia printru-un amplu portofoliu, imbinand penalul reactiv, cu penalul preventiv, latura pe care inceram in mod constant sa o aducem in vedere clientilor nostri.

Inspirati de valori, si condusi de adanci cunostinte de specialitate noi contribuim la organizarea apararii celor ce ne angajeaza in spirit competitiv, inovativ, fiind ancorati in criterii riguroase ale cunoasterii academice, stiintifice si practico – juridice, pentru ca rolul avocatului in cauzele penale sa fie perfect inteles si exercitat in interesul dumneavoastra al clientilor.

Ne implicam activ in formarea unei societati responsabile, astfel ca nu de putine ori, in cadrul conferintelor, scolilor de vara, cursurilor de specialitate sustinute, ori adresarii directe, am incercat acoperirea ori satisfacerea necesitatii de informare a publicului cu privire la modul in care o persoana trebuie sa isi administreze problemele de natura juridica – atat in general, dar mai ales cu privire la dreptul penal, identificand aici un mai mare risc de gestionare gresita din partea celor care nu au studii de specialitate in domeniul juridic.

Rolul avocatului in cauze penale este subliniat la nivel principial si in Constitutia Romaniei, in cadrul art. 23, alin 8, conform caruia „celui retinut sau arestat i se aduc de indata la cunostinta, in limba pe care o intelege, motivele retinerii sau arestarii, iar invinuirea, in cel mai scurt termen. Invinuirea se ia la cunostinta numai in prezenta unui avocat, ales sau numit din oficiu.”

Tot la nivel principial, in cadrul art. 24 din Constitutia Romaniei, este consacrat dreptul la aparare al fiecarei persoane, si, implicit, dreptul partilor de a fi asistate de un avocat ales ori din oficiu in tot cursul procesului.

Insistam in aceasta recomandare deoarece rolul avocatului in cauze penale, si, desigur in orice alta ramura de drept, este acela de a interpreta pentru dumneavoastra clientii semnificatia normelor juridice in mod obiectiv, si de a va face intelese toate dimensiunile pe care le comporta situatia in care va aflati.

Mai mult de atat, rolul avocatului in cauze penale este esential in a va ajuta sa construiti o strategie personalizata care sa asigure protectia drepturilor si intereselor dumneavoastra conferite si protejate prin lege, protectie care ar putea fi periclitata prin simpla acceptare a unui tratament superficial.

Din punct de vedere al noului cod de procedura penala, rolul avocatului in cauze penale se materializeaza implicit prin reprezentarea si asistenta juridica a suspectului sau inculpatului.

In functie de situatie, asistenta juridica apare ca un drept, indiferent de stadiul procesual despre care vorbim – urmarire penala, procedura de camera preliminara ori judecata in fata judecatorului de drepturi si libertati, insa poate aparea si ca o obligatie, cand vorbim despre valori sociale ocrotite extrem de vulnerabile, sau de cazuri de infractionalitate cu pericol ridicat.

In acest sens, cu titlu de exemplu, exista situatii in care organul judiciar apreciaza ca suspectul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, rolul avocatului in cauze penale fiind acela de a depune in mod independent diligente maxime pentru a actiona in interesul celui a carui cauza i-a fost incredintata.

Pe de alta parte, in cursul procedurii de camera preliminara si in cursul judecatii,  in cazurile in care legea prevede pentru infractiunea savarsita  pedepsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, rolul avocatului in cauze penale devine si mai important deoarece forta de represiune a statului se amplifica.

Fie ca va aflati in pozitia de suspect sau inculpat, persoana vatamata, parte civila ori parte responsabila civilmente, rolul avocatului in cauze penale este de a va sustine cauza prin:

  • participarea la efecuarea, in principiu, a oricaror acte de urmarire penala;
  • de a participa la audierea oricarei persoane;
  • de a formula cereri, plangeri, memorii, obiectiuni;
  • de a consulta actele dosarului;
  • de a exercita drepturile procesuale ale persoanelor asistate;
  • de a beneficia de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatirea unei aparari efective, prin instrumente specifice etc.

Asadar, rolul avocatului in cauze penale este de a va asigura accesul la cea mai buna abordare juridica a spetei dumneavoastra si de a va inlesni acest parcurs juridic, simultan cu protectia drepturilor si intereselor pe care legea si societatea vi le recunosc.

Leave a Reply