office@anghelavocat.ro
+4 0788 434 000

Avocat penal

Avocat penal

Avocat penal – inlesneste drumul dumeavoastra catre o aparare efectiva

Avocat penal reprezinta pentru noi rodul anilor al caror numar s-a pierdut in exeritarea profesiei noastre, preferand sa ne indreptam atentia cu pasiune si interes spre a facilita ca legea sa lucreze in beneficiul clientilor nostri.

Avocat penal reprezinta fuziunea dintre valori profesionale si sociale puternic definite, oameni care isi doresc sa le aplice, si care dau curs provocarii de a solutiona o varietate de spete in materie penala, indiferent de dificultatea pe care acestea o comporta. Consideram ca acesta este si motivul pentru care practica avocat penal a cunoscut o ascensiune profesionala rapida, devenind un punct de referinta atat pentru justitiabili, cat si pentru alti specialisti pentru care avem o deosebita consideratie, si pentru care am dat de fiecare dovada de deschidere si interes colaborativ.

Avocat penal isi exercita activitatea ghidat de doua mari surse de influenta: prima sursa este formata din normele juridice riguroase care asigura exercitarea profesiei in mod legal, corect, independent, iar a doua sursa este reprezentata din norme juridice aferente actelor normative incidente in speta dumneavoastra.
Spre exemplu, avocat penal, poate valorifica urmatoarele drepturi pe care legiuitorul i le-a recunoscut in beneficiul dumneavoastra, in functie de pozitia procesuala pe care o aveti:

Drepturile avocat penal conform Codului de Procedura Penala sunt urmatoarele:

Art. 92. Drepturile avocatului suspectului si inculpatului
(1) In cursul urmaririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, cu exceptia tehnicilor speciale de supraveghere ori cercetare, a perchezitiei informatice si a perchezitiei corporale sau a vehiculelor in cazul infractiunilor flagrante, precum si cu exceptia situatiei in care prin prezenta avocatului s-ar aduce atingere dreptului la aparare al celorlalte parti ori subiecti procesuali principali, caz in care intrebarile acestuia pot fi formulate de catre organul de urmarire penala.
(2) Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.
(3) Lipsa avocatului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala sau a audierii, daca exista dovada ca acesta a fost incunostintat in conditiile alin. (2).
(4) Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri si memorii.
(5) In cazul efectuarii perchezitiei domiciliare, incunostintarea prevazuta la alin. (2) se poate face si dupa prezentarea organului de urmarire penala la domiciliul persoanei ce urmeaza sa fie perchezitionata.
(6) In cazul in care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmarire penala, se face mentiune despre aceasta, iar actul este semnat si de avocat.
(7) In cursul procedurii de camera preliminara si in cursul judecatii, avocatul are dreptul sa consulte actele dosarului, sa asiste pe inculpat, sa exercite drepturile procesuale ale acestuia, sa formuleze plangeri, cereri si memorii.
(8) Avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa beneficieze de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatirea si realizarea unei aparari efective.

Art. 93. Asistenta juridica a persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente
(1) Avocatul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul sa fie incunostintat in conditiile art. 92 alin. (2), sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala in conditiile art. 92, dreptul de a consulta actele dosarului si de a formula cereri si a depune memorii. Dispozitiile art. 89 alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
(2) Avocatul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul prevazut la art. 92 alin. (8).
(3) In cursul judecatii, avocatul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente exercita drepturile persoanei asistate, cu exceptia celor pe care aceasta le exercita personal, si dreptul de a consulta actele dosarului.
(4) Asistenta juridica este obligatorie cand persoana vatamata sau partea civila este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitate de exercitiu restransa.
(5) Cand organul judiciar apreciaza ca din anumite motive persoana vatamata, partea civila sau partea responsabila civilmente nu si-ar putea face singura apararea, dispune luarea masurilor pentru desemnarea unui avocat din oficiu.